Husk de gode historier – selv i en krisetid

Energikrisen kan vi alle forholde os til, men vi kan ikke åbne en avis uden at krisen bliver talt op. Vi skal huske de gode historier. 

Balancen er, at vi vænner os til, at vi gerne selv må fortælle de gode historier. En god historie kan være at fortælle, hvorfor to unge mennesker køber en stor kvægejendom, andre ikke har kunnet drive. For konkurshistorien kommer helt sikkert ud – men vi er også selv nødt til at fortælle den gode historie.  

Det er også vigtigt at fortælle, hvordan landmandens levebrød hænger sammen, og mangler der en krone pr. kilo produceret svinekød, så er det vigtigt det kommer frem, før konkurserne fortæller historien.  

Landbruget bliver nødt til at blive mere professionelle i deres brug af pressen, for eksempelvis historier om produktion af energi, fra vindmøller, solceller og biogas – er de måske ikke en god historie? 

Realiteterne skal på banen
Vi skal blive bedre til at sætte fokus på, hvordan det går faktuelt. Derfor er det vigtigt at forklare forbrugerne om bytteforholdet, for når varens pris stiger i supermarkedet, og landmanden får flere penge for sine varer – så er det måske logik for landmænd, at det ikke nødvendigvis betyder, at der er sorte tal på bundlinjen.
 

Vi skal have realiteterne på banen – ikke mindst i en valgkamp. For hvis landmændene begynder at bukke under, så får vi ikke debatten om, hvad der ikke blev gjort. Vi skal have skabt en forståelse for, at der er familier og det omkringliggende samfund, der bliver hårdt ramt, når virksomheder kollapser.  

200 slagteriarbejdere mistede deres arbejde, fordi slagtesvin ikke bliver produceret – og det sker kun, fordi det ikke er en god forretning. Når bondemanden har det godt, har samfundet det godt, og derfor skal vi have folk til at åbne øjnene for, at der er brug for et levedygtigt landbrug i udvikling.  

Landmændene bestemmer ikke selv prisen for sine varer, og kan de ikke betale regningerne mange måneder i træk, hvor der produceres med underskud, så er det på tide at se sig om efter muligheder. Men når nogle politikere revser over landbruget, så skal de huske, at det også er familier, det går ud over.