Fødevareproduktion kræver langsigtede strategier

Den største trussel for dansk landbrug i 2022 er vægelsind hos politikerne og manglende fokus på langsigtede strategier på gårdene, lyder det fra Kurt Skovsted.   

Det politiske miljø er afgørende for landbrugets virke. Det viste sig med al tydelighed den 24. februar 2022, for der gik ikke lang tid efter den russiske præsident Vladimir Putin, havde beordret de første missiler af sted med retning mod Ukraine, før der herhjemme blev givet politisk ordre om oprustning af biogasproduktionen, som på kort tid gik fra at være en branche med et rimeligt potentiale til at blive udpeget som “kritisk infrastruktur”.  

På samme måde kom også landbrugets potentielle manglende adgang til gødning – og dermed produktionen af fødevarer – øverst på såvel medierne som politikernes dagsorden, da det pludselig stod klart for os menige mennesker, at EU som region med baggrund i stigende energipriser og manglende adgang til råvarer i Ukraine og Rusland langt fra er selvforsynende med hverken mad eller gødning.  

-Den 23. februar var alternativ energi ikke hot, økonomi i solenergi-anlæggene på de danske tage havde gennemgået en deroute og vindmøller var et fy-ord og noget som kun hørte til på havet. Overnight fik vi krig, og nu ser verden helt anderledes ud, og politikerne er klar til at gennemtrumfe kortsigtede løsninger, der kan vise sig at være overflødige, når kanonerne i Ukraine bliver tavse, lyder det fra Kurt Skovsted, der opfordrer landmændene til at lægge en strategi, der rækker ud over en valgperiode, for mad vil der altid være et marked for.  

-Energi er en ting, men fødevaremangel og fødevareproduktion er noget helt andet. Vi kan ikke både blæse og have mel i munden. Vi skal fortsat producere fødevarer – og det skal vi også i Danmark, som jo i forvejen har verdens højeste kvalitet af både produkter og dyrevelfærd, vurderer Kurt Skovsted. 

Direktør i Skovsted Agro, Kurt Skovsted

Tænk langsigtet 

At de politiske vinde kan ændre sig hurtigt er ikke nyt, og derfor mener Kurt Skovsted fra rådgivningsselskabet Skovsted Agro, at det er nødvendigt at danske landmænd i højere grad får lagt en langsigtet strategi, der rækker måske 7-10 år ud i fremtiden. For kan dit landbrug levere et overskud og en god dagligdag for dig og din familie, selvom kortsigtede politiske handlinger sætter din og landbrugets dagsorden? 

Landmændene skal ifølge landbrugsrådgiveren være sig sin situation bevidst, gøre status og eventuelt omgruppere tropperne, når lovgiverne mere end nogensinde er klar til at vende på en tallerken. Og det handler ikke fra første færd om at hive fat i de store konsulenthuse, for første skridt mod en strategi bør finde sted ved dit eget skrivebord.  

-Når man laver en strategi, handler det i første omgang om, at du sætter dig med et stykke blankt papir, og ser på mulighederne. Og kan du ikke se dig selv i det, så stopper det her, forklarer Kurt Skovsted, som ofte ser at landmænd reagerer alt for sent på den situation, de er havnet i, fordi opsvinget på markedet udeblev eller politikerne ændrer spillereglerne.  

Opsøg eventyret 

Det er nødvendigt at gøre op med, hvad man vil, i god tid før gården skal forlades og gerne overtages af en ny generation, og derfor bør en strategi indbefatte, hvad der gør virksomheden interessant for nye ejere eller for et driftsselskab. Sikkert er det, at et nedslidt staldanlæg og arbejdstimer i overflod ikke er gode salgsargumenter, så har du ikke selv fundet de vises sten, så mener Kurt Skovsted, det gælder om at invitere nye tanker indenfor.  

-Stil dig op på ølkassen og fortæl, hvad det er du gerne vil med din bedrift. Du kan risikere at finde forretningspartnere, som er klar til at starte et nyt forretningseventyr med dig, lyder det gode råd fra Kurt Skovsted og uddyber, at eksempelvis energiproducenter og foderstoffirmaer lige nu er på udkig efter samarbejdspartnere i landbruget, og at selvom det måske ikke var den retning, man havde tænkt sig virksomheden skulle tage, så findes der rigtig gode alternativer til at køre produktionsapparatet helt i bund og håbe på det bedste.  

-Vi er jubeloptimister eller sortseende i dansk landbrug – og det skyldes langt overvejende, at mange danske landmænd ikke har en langsigtet strategi for, hvad der kræves for at gøre gården til en attraktiv investering og et levebrød for den næste generation, lyder opsangen fra Kurt Skovsted.   

Ifølge Kurt Skovsted udbydes der i dag langt flere ejendomme end der findes traditionelle unge landmænd, der er klar til at overtage, og derfor er det nødvendigt også at tænke moderne ejerformer ind i forbindelse med et forestående generationsskifte.  

Privatliv

Nødvendige cookies