Direktør eller ratholder

Forretningen bliver sekundær, når virksomhedsledere sætter sig bag rattet uden der er styr på driften, lyder advarslen fra Kurt Skovsted.

Det er kun et fåtal af landmænd, som agerer professionelt, når der er udsigt til mange gode timer i traktoren eller mejetærskeren under høst. For selvom udbyttet på marken er vigtigt, så er det kun en mindre brik i driften af de store danske landbrugsvirksomheder.

-Man kan ikke drive en millionforretning med hænderne på rattet af en traktor og med en øresnegl i øret. Mange gør det, og mener at det kan man godt, men jeg har oplevet for ofte, at var de mere aktive i ledelsen af virksomheden, så ville resultatet blive endnu bedre, lyder det fra virksomhedsrådgiver Kurt Skovsted, som pointerer, at der intet ærefuldt er i at køre fast i sin virksomhed med fulde kornlagre.

Forretningen bliver sekundær

Når høsten kører eller jordarbejdet skal klares, og man som direktør vælger at være ratholder i mange timer om dagen, så kan det være et stort problem, hvis der samtidig med er ting, der sejler på gården. For opgaver, der hober sig op, skal klares efterfølgende, når man træder ned af traktoren – og så er du bare bagud.

Kurt Skovsted ser fra sit virke som rådgiver og bestyrelsesmedlem i en række danske landbrug alt for ofte, at det sjove arbejde bag rattet prioriteres, selvom der ikke er tilstrækkeligt styr på det væsentlige i virksomhedens drift. Han pointerer, at som ansvarlig leder for et stort landbrug, så er kontoret den vigtigste arbejdsplads – en traktorfører kan du altid leje.

-Jeg oplever ofte, at virksomhedslederen sidder på en mejetærsker og er fuldt opslugt af markarbejdet mens der ikke styr på, om kassekreditten er godkendt eller om medarbejderne faktisk både trives og udfylder rollerne som planlagt, siger Kurt Skovsted, som mener det er problematisk, hvis man ikke har forstået, at man driver en forretning, med de strategiske og bureaukratiske opgaver, der følger med, og at man altså ikke selv skal køre kornet hjem eller skifte armaturer i svinestalden, hvis der eksempelvis ikke er fuldstændig styr på aftalerne med eksempelvis de finansielle samarbejdspartnere eller bare medarbejderne i stalden.

Også tid til traktoren

Traditionelt finder de fleste konkurser sted, når kornlageret er fyldt. Så skal både landmand, investor og dyrene have et godt udbytte af høsten, så skal meget mere tid bruges på kontoret.

-Man kan godt køre traktor en time eller to, men kun når der er styr på, at forretningen kører – at produktionen kører. Det er mig en gåde, at ejeren kan sidde på mejetærskeren hele dagen, når man selv har valgt at drive en million-forretning, lyder det fra Kurt Skovsted.

Spørger man Kurt Skovsted, så er det i bund og grund sagsbehandling, hvem der skal styre traktoren, mens der er kun én ejer, der skal stå til ansvar overfor pengeinstituttet og samarbejdspartnerne. Og hvis produktionen ikke kører, så er kornets værdi en detalje i det store billede, hvor det handler om at tage hånd om virksomheden.

Fakta om rådgivningsvirksomheden Skovsted

Kurt Skovsted er uddannet cand. agro. (M.Sc.) med speciale i driftsøkonomi, svine- og mælkeproduktion. Med både rådgiver-, chef- og direktørposter i bagagen, besidder Kurt en stor kompetence til driften af en moderne landbrugsvirksomhed. Kurt er desuden certificeret professionel bestyrelsesleder og -medlem og arbejder således også i selskabsbestyrelser.